FırlatmaMotor

Roket motorları nasıl isimlendirilir?

Model roket ve yüksek güç roketçiliğinde  üretilen motorlar kişilerin isteklerine daha kolay hizmet verebilmesi için bir düzen içerisinde isimler alırlar. Bu  isimler A ‘dan başlayıp Z ‘ye kadar devam eder.

isimlendirmede A’dan H’ a kadar olan kısım model roketçiliği geriye kalan harfler ise yüksek güç roketçiliği hakkında bize bilgi vermektedir.

Model roket ve yüksek güç roketçiliğinde  üretilen motorlar kişilerin isteklerine daha kolay hizmet verebilmesi için bir düzen içerisinde isimler alırlar. Bu  isimler A ‘dan başlayıp Z ‘ye kadar devam eder. isimlendirmede A’dan H’ a kadar olan kısım model roketçiliği geriye kalan harfler ise yüksek güç roketçiliği hakkında bize bilgi vermektedir.

Roket motorlarını isimlendirirken kullanıdığımız işaretler tam olarak ne işe yarar ?

Bunu daha iyi açıklayabilmek için örnek olarak  C6-3 motorunu ele alalım.

En başta kullanılan harf :  Motorun  sahip olduğu toplam itki miktarını gösteren işarettir.  Bu sınıflandırma alfabenin ilk harfi olan A ile başlar , A sınıfı bir roket motorunun toplam itkisi 1.25 N.s ile   2.5 N.s arasında yer alır(bu iki değerden birine yakın veya uzak veya eşit olmak zorunda değildir arada olması yeterlidir.) Her bir sınıf önceki sınıfın toplam itici kuvvetinin iki katı olduğundan B sınıfının toplam itici kuvveti 2.51 – 5.00 N.s olur.

Harflerden sonra gelen ilk rakam ( tıre’den önceki sayı  ): Roket motorlarında harflerden sonra gelen sayı motorun ortalama itki miktarını vermektedir. Burda bilinmesi gereken husus C6 ile C4 vb. motorların arasındaki farkın tam olarak ne olduğudur.  C6 sadece roket motorunun daha hızlı yandığını gösterir, bu da sizin yüksek hızlara daha çabuk ulaşmanızı sağlar. Diğer taraftan yavaş yanan C4 roket motorunun daha yavaş yandığını gösterir buda size daha uzun süre itki sağlayacağından  daha uzak mesafelere götürebilir.

Harflerden sonra gelen ikinci sayı (  tıre ’den sonraki ): Roket motorunuzun (-)den sonra gelen ilk sayısı  ise motor yanışının ardından fırlatma barutunun (kurtarma sistemini açmak için tasarlanan bir gaz jeneratörü bileşimi(genellikle kara barut)) ateşlenmesine kadar olan gecikmeyi gösterir.

Özellikle belirtmek gerekirse ne roket motoru isimlendirme sisteminde çapına ve boyuna dair bilgiler bulunmamaktadır . Sizler seçeceğiniz motorun boyutsal özelliklerini internet üzerinden detaylı özelliklerine bakarak bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu