KanatçıkMekanik

ROKET KANATÇIKLARI NASIL SABİTLENİR

Roket kanatçıkları (normal de kanatçık denilen kısım roketin orta bölümüne yerleştirilen kontrol yüzeyine denir  ancak genel olarak arkaya yerleştirilenin adı kanatçık olarak bilindiği için yazı boyunca kanaçık dediğimiz zaman arka taraftaki kontrol yüzeylerini kast etmiş oluyoruz) kullanıldığı yere bağlı olarak farklı malzemelerden seçilse bile  genellikle ince sacdan (aleminyum, krom vb) ,PVC veya ahşaptan üretilebilir.

Kanatçıkların gövdeye sabitlenmesi konusunda roket gövdesini baz alarak tahtadan kalıp (hizalama kalıbı) oluşturabilirsiniz. Kalın mukavva veya tahta vb. kesip işlemesi kolay olan malzemelerden (elinizdeki aletlere göre değişir lazer kesim yapabiliryorsanız değişik metallerden ) kalıbı üretebilirsiniz.

Finleri çeşitli yollar ile gövdeye birleştirebilirsiniz ilk olarak gövde ye vidalar yardımı ile sabitleyebilirsiniz. Şekil 1 de görünen finler hafif bir eğrilik kazandırılarak gövdeye tutunması için bir alan oluşturulmuştur. Şekil ikide ise kanatçık üzerinde herhangi bir işlem olamayıp yardımcı bir aparatın(sunta masaların veya rafların kenarlarında görebilirsiniz) hem gövdeye hemde kanatçığa bağlanması ile oluşur. Hava akımını bir miktar bozacağından dolayı macun gibi bir şey ile üzerini kapatarak daha düzgün bir şekil elde edebilirisiniz.

Bir diğer sabitleme şekli vidalar yerine gövdeye yapıştırıcı kullanarak sabitlemek olacaktır. Bunun eksi tarafı roketiniz çok yüksek hızlara ulaşıyor ise yapıştırıcının kuvveti yeterli gelmeyip kanatçıklar gövdeden ayrılabilir. Artı tarafı ise gövdeye hasar vermeden (delik açmak vb.) kolay bir şekilde finleri yerleştirebiliyor olmanızdır. Bir başka yöntem ise gövdeye kanallar açarak finleri bu kanallar içerisine koyarak daha sonrasında yapıştırıcı gibi takviyeler ile desteklemek olacaktır.

Başka bir bakış açısı ile roketin kanatçıklarını kanca şeklinde yaparak gerekirse içerde merkezleme halkalarına geçirerek veya  kancaları gövdeye geçirip sabitleye bilirsiniz ardından yapıştırıcı kullanarak kanatçıkların sağlamlılığını arttırabilirsiniz.

Bir başka yöntem ise kanatçıkları dışarıda bir halka etrafında birleştirip daha sonra rokete montajını yapmaktır. Bu yöntemin iyi tarafı roket üzerinde bir işlem yapmıyor olmanız, kötü tarafı ise etrafına koyduğunuz halkanın dış alanı arttırmasından dolayı sürtünmede bir miktar artış olmasıdır.

Bu yöntemler dışında kanatçıkları sabitlemek için farklı yöntemler yada sizin kendinize ait fikirleriniz olabilir. Yazımızda amacımız sizlerin farklı yöntemler görmesi sağlamak , kanatçık sabitlerken dikkat edilen dinamikler nelerdir onları göstermek istedik(farklı fikirler her zaman iyidir ). umarım sizler için faydalı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu