Kurtarma

MODEL ROKET KURTARMA SİSTEMİ

Model roketlerin tekrar kullanılabilir olması için kurtarılması gerekmektedir. Roketi kurtarmak hem maliyet açısından, hem güvenlik açısından önemlidir. Model Roketler için önem sırasında birinci derece rol oynayan Uçuş aşamasının ardından, Kurtarma aşaması gelmektedir. Roketimiz sağlıklı ve stabil bir uçuş gerçekleştirdikten sonra paraşütlerini açarak yere belirli bir hız değerinde ve güvenli bir şekilde inmesi gerekmektedir. Bu güvenli iniş roket gövdesi içerisinde bulunan paraşütlerin dışarıya çıkartılması yardımıyla sağlanır. Tercihen, roketin irtifa alması bittikten sonra paraşüt açması beklenir. Daha erken açılan paraşütler roketin performansını olumsuz yönde etkiler veya roket yüksek hıza sahip ise yapıya zarar verebilir. Düşüşe geçtikten sonra geç açılan paraşütler ise, yapı ya da yapılar yine yüksek hıza sahip olacağı için, yapıya zarar verebilir.

Model roketlerde kurtarma birden fazla yöntemle yapılabilir. Kurtarma için hazır sistemler olduğu gibi, kendi tasarımınız sistemleride kullanabilirsiniz. Bu tamamıyla sizin tercihiniz ve roketinizin işleyiş tarzıyla alakalıdır.

Kurtarma Sistemi Seçimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

1- Roketin Operasyon Konsepti: Roketinizin hangi aşamalarda nasıl çalışacağı, herhangi bir faydalı yük bırakıp bırakmayacağı, birden fazla ayrılma gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği gibi konulara dikkat ederek bu şartlara uygun bir kurtarma sistemi seçmelisiniz. Örneğin roketiniz bir faydalı yük bırakacaksa ve seçmiş olduğunuz sistemin bu faydalı yükü dışarıya çıkartabilecek kapasitede olması gerekir.

2- Malzeme Uyumu: Roketinizde kullandığınız malzemelere uygun bir kurtarma sistemi belirlemelisiniz. Örneğin roketinizin burundan ayrılma gerçekleştirmesine karar verdiniz ve burun, gövde malzemelerinizi belirlediniz. Barut ile patlatma kullanacaksınız fakat bu malzemeler barut ile patlatmada zarar görebilecek malzemeler ise bu sistem sizin için uygun değildir. Farklı alternatif sistemlere yönelmeniz gerekecektir.

3- Ağırlık: Model roketimiz için belirlediğimiz bir irtifa hedefimiz var ve bu irtifaya çıkmak için olabildiğince hafif bir roket üretmemiz gerekiyor. Kullanmış olduğumuz kurtarma sistemi olabildiğince hafif tasarlanmalıdır/tercih edilmelidir. Bu roketimizin hedeflenen ağırlığına uymanızı sağlayacağı gibi, roketimizin kurtarma sonrası paraşüt iplerine & şok kordonlarına & bağlantı noktalarına binecek kuvvetide azaltacaktır. Unutmayın ki uçan araçlarda ufak ağırlıklıkların bile önemi yüksektir.

4- Sistem Uyumu: Rokette kullanılan sistemlerle kullanmış olduğumuz kurtarma sisteminin uyum içerisinde çalışması gerekmektedir. Örneğin uçuş bilgisayarımızın tasarımı ve algoritmaları kullanmış olduğumuz kurtarma sistemiyle uyum içerisinde çalışması gerekmektedir. Barut ile fırlatma üzerine tasarlanmış bir bilgisayarı, yaylı bir mekanizma için kullanmak zor yada imkansız olacaktır.

5- Maliyet: Kullanacak olduğumuz sistemlerin maliyetide büyük bir öneme sahiptir. Yapılan roketler birer mühendislik çalışması olduğu için olabildiğince az maliyetle daha fonksiyonel ve kullanışlı ürünler ortaya koymak gerekir.

6-Kuvvetler: Roketin kurtarma sistemi, üzerindeki yükleri fırlatmanın yanında dışarıdan sistem üzerine binen yüklere karşıda galip gelmesi gerekir. Bu yüzden kullanacak olduğunuz sistemi belirlerken dış yükleride hesaba katmalı, sistemin oluşturduğu etkinin bu dış yüklere karşı etkili olamaması durumunda alternatif sistemlere yönelmelisiniz.

Belirtmiş olduğumuz bu maddelerin dışında başka maddelerde mevcuttur fakat temel olarak bu prensiplere dikkat etmeniz sizin için etkili, kullanışlı ve doğru bir kurtarma sistemi tercihi yapmanız için yeterlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu