TÜRKSAT 5A GELECEK AY UZAYA GÖNDERİLİYOR
Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen, aralıkta uzaya gönderilmesi planlanan Türksat 5A haberleşme uydusunun son teknoloji ve daha fazla kapasiteyle yeni yörüngede yer alacağını, gelecek yılın ikinci çeyreğinde fırlatılacak Türksat 5B’nin ise 53 Gbps gibi yüksek veri iletim kapasitesiyle geniş bir coğrafyada ülkelerin veri haberleşmesi altyapısını oluşturacağını bildirdi. Şen, Türkiye’nin 5’inci nesil uyduları Türksat 5A ve Türksat 5B’ye ilişkin bilgi verdi.
“TÜRKSAT 5A, ARALIKTA GÖNDERİLİYOR”
Şen, Türksat 5A uydusunun gelecek ay fırlatılacağını bildirdi.
Farklı boyutlarda ve şekillerde yapılan uydunun, fırlatma esnasında ve sonrasında herhangi bir hasar oluşmadan görevini yerine getirmesi için hassas test süreçlerinin olduğunu belirten Şen, birçok bağımsız değişkene bağlı olarak fırlatma tarihinin belirlendiğini dile getirdi.
Şen, Türksat 5B uydusunun ise 2021’in ikinci çeyreğinde fırlatılmasının planlandığını aktararak, teknolojik ve teknik süreçlerin sözlerle şekillendirilmesinin mümkün olmaması nedeniyle tampon zaman aralığının bırakılması gerektiğini söyledi.
“TÜRKSAT 5A MENA BÖLGESİ’Nİ DE KAPSAYACAK”
Şen, Türksat 5A’nın şu anda hizmet veren haberleşme uydularını destekleyecek şekilde hizmet sunacağını, Türkiye’nin yanı sıra batısındaki ve doğusundaki ülkeler ile MENA Bölgesi denilen Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayacağını kaydetti.
Türksat 5A’nın yeni “Ku” frekans bandına sahip bir uydu olduğunu ve kapsama alanına Güney ve Orta Batı Afrika’yı dahil ettiğine dikkati çeken Şen, Türksat 5B’nin, Türksat 3A ve 4A uydularına yedek olacağını söyledi.
Şen, Türksat 5B’nin sağlayacağı katkıya ilişkin şu bilgiyi verdi:
“Türksat 5B’nin 53 Gbps gibi yüksek veri iletim kapasitesi sayesinde Türkiye, MENA Bölgesi gibi Orta Doğu, Kuzey Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika, Akdeniz’in büyük bir bölümü ile Ege Denizi’ni kapsayan geniş bir coğrafyada ülkelerin veri haberleşme altyapısını oluşturacak. Türksat 5B’nin kapsama alanlarını planlarken hem Türkiye’nin ulusal egemenlik haklarını korumak hem de ulusal egemenlik haklarıyla değer oluşturmak amacını güttük. Söz konusu uyduyu şirketin sürdürülebilirliği açısından hem de bundan sonraki yatırımlara kaynak oluşturması açısından pazarın yöneldiği hususları da içerek şekilde kapsama alanlarını belirledik.”
Şen, uydunun kapasite olarak diğerleriyle karşılaştırıldığında, teknolojinin belli dengeleri içinde çalıştığına işaret ederek, “Uydunun üst sınır ağırlığı var. O ağırlığını nasıl kullanacağınız sizin elinizde. Eğer uydunun ömrünü uzatmak istiyorsanız, yeni teknolojiler buluyorsunuz ki elektrik itkinin bize getirdiği teknoloji, uydunun yükünü hafifletiyor. Uydunun bu hafifliğinden ortaya çıkan fırsatı da siz daha fazla frekans bandı ve daha fazla uydu kapasitesi ortaya koyarak değerlendiriyorsunuz. Bu da şu demek, haberleşme altyapısına daha fazla katkı sağlıyorsunuz.” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜRKSAT 5B, 3A VE 4A’NIN YÜKÜNÜ ALACAK”
Şen, Türksat 5B’nin de önemli bir görevi olduğunu, şu anda hizmet veren Türksat 3A ve 4A gibi yayıncılığın yükünü taşıyan iki uyduya hem yedeklilik sağlayacağını hem de özellikle büyük bir internet kapasitesiyle Türkiye’nin karasal altyapıyla erişilemeyen yerlere ulaşacağını anlattı.
Söz konusu uydunun özellikle havacılık ve denizcilik sektörlerinde yerini alacak şekilde uzaydaki kapasitenin kullanılmasını da sağlayacağını vurgulayan Şen, “Örneğin buradan Amerika’ya giderken uçaklara karasal altyapının erişemediği okyanuslarda, uydular vasıtasıyla genişbant internet hizmeti sağlıyoruz. Dar gövdeli uçaklarımız da kendi güzergahlarında güneye doğru giderken Türksat 5B’nin kapsama alanında internet hizmeti alacak.” ifadelerini kullandı.