Genel

Roket üzerinde oluşan temel kuvvetler:

Roketler  üzerine etki kuvvetleri basitleştirip anlatmak öğrenme açısından kolaylık sağlayacaktır. Uçaklarda olduğu gibi roketler üzerinde de 4 temel kuvvet vardır. Uçaklar için kuvvetlerin yönü ve büyüklüğün de çoğunlukla sabit veya değişimler meydana gelirken roket için kuvvetlerin yönleri ve büyüklükleri çok hızlı bir şekilde değişmektedir . Roket üzerine etki eden kuvvetler:

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Ekran-AADSA.png

Kaldırma kuvveti : havanın akışından dolayı oluşan basınç kuvvetinine kaldırma kuvveti diyoruz. Uçaklarda kaldırma kuvvetinin büyük kısmı kanatlar üzerinde oluşurken ,roketin    için kaldırma kuvveti gövde ve kanatçıklar üzerinde oluşur. Kaldırma kuvveti uçuş yoluna dik oluşan kuvvettir. Rüzgar  kuvveti ile beraber roketin stabil kalmasında etkilidir.

kaldırma kuvveti : hıza yoğunluğa ,alana ve sürüklenme katsayısına bağlıdır.

Hız : roketin sahip olduğu anlık hız.

Yoğunluk : roketin bulunduğu irtifaya göre havanın anlık yoğunluğu.

Alan : Roket üzerinde basınç farkının oluştuğu yerdir. Roketin uçuş yönüne göre gövde ve kanatlarda oluşur

Kaldırma Katsayısı : cisimlerin sahip olduğu şekillerden uçuş açılarından , sürüklenme kuvvetinden meydana gelen kuvvet katsayısıdır.

Kaldırma Kuvveti Formülü :

Sürtünme kuvveti  : roketin karşıdan bakındığı zaman kapladığı alan temel sürtünme kuvvetini oluşturur. Uçaklar için kaldırma katsayısı sürüklenme katsayısından büyüktür. Ancak roketler için çoğunlukla sürüklenme katsayısı , kaldırma katsayısından büyüktür.

Sürüklenme kuvveti : hıza yoğunluğa ,alana ve sürüklenme katsayısına bağlıdır.

Hız : roketin sahip olduğu anlık hız.

Yoğunluk : roketin bulunduğu irtifaya göre havanın anlık yoğunluğu.

Alan : roketin karşıdan bakıldığında görünen alanıdır (gövde ve kanat alanları ve roket gövdesi dışına çıkan herşey buna dahildir.)

Sürüklenme katsayısı : cisimlerin sahip olduğu şekillerden dolayı hava ile temasları olduğu zaman oluşan katsayıdır.  Sürüklenme katsayısını büyük oranda cismin şekli belirlesede bağlantı elemanları yüzey pürüzlüğü etc.  Sürüklenme kuvvetine dahildir.

Sürüklenme kuvveti formülü :

Ağırlık : Yer çekemi etkisi ile roket üzerinde oluşan kuvvettir. İtki kuvvetine zıttır. Roketler için ağırlık merkezinin belirlenmesi uçaklara nazaran daha kolaydır. Roketin her bir parçasının ağırlığını bulduktan sonra hesaplama yaparak herbir ağırlık merkezinin etkidiği bir noktada toplanması sağlanır.

İTKİ : roketin irtifa kazanması ve gerekli görevleri yapması için motoru tarafında oluşturulan kuvvet. Ağırlık kuvvetine zıttır.

İtki Kuvveti : roket motoru içerisinde yanan gazların içeride sıkışması ve daha sonrasında nozzle dan yüksek hızlar da ayrılması sonucu  roketin irtifa kazanmasını sağlayan kuvvettir.

Kaynak
nasaacscerocket for school

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu