Genel

MONTAJ GÜNÜ BUNLARI UNUTMAYIN !

Bir senelik çalışmaların meyvesini almaya az bir süre kaldı.Eylül ayının başlarında yapılacak olan yarışmanın ilk etabı montaj günü ve bütün bu çalışma sürecinin en gergin,heyecanlı ve de en eğlenceli kısmı montaj günü olacak.Tabi eğlenceli olup olmaması o gün yaşayacağınız durumlar ile ilgili mesela montaj alanına getirilmeyen bir malzeme veya montaj da yolunda gitmeyen bir durum o günün kabusa dönüşmesine neden olabilir.

Bu yazımızda sizlere montaj günü alana hangi malzemeleri götürmeniz gerektiği ile ilgili bir malzeme listesinden ve neden bunlara ihtiyacınız olabileceğinden bahsedicez.

VİDA,SOMUN,CİVATA

Roketin montajı için önemli olan ama önemine nazaran boyutları ufak olan vidalar, civatalar ,alyanlar vs. muhakkak unutulmaması gereken araçlar. Unutulmamasının yanı sıra muhakkak montaj için kullanılacak bu küçük aletlerden yanınıza fazla sayıda alın çünkü montaj esnasında vidalar , somunlar , alyanlar , civatalar deforme olabilir. Bu küçük şeyler ile uğraşmak yerine bozulan parçaları atıp hemen yenisini kullanmanız gerekir . Ayrıca montaj alanın toprak olduğu düşünüldüğünde ise elinizde ki aletleri asla yere düşürmemeye çalışın zira metalik olan aletlerin üzerini toz veya toprak kapandığı anda geri bulabilmek için köstebek gibi toprağı eşelemek istemezsiniz. Bunlara ek olarak tornavida , alyan , anahtar gibi ekipmanlardan da mümkünse her ekip elemanında birer tane bulunsun yani herkesin bir tornavidası veya bir alyanı olsun mesela montajın önemli bir aşamasında iken ”Tornavida nerede ?” veya ”Alyanı en son sana vermiştim . ” gibi takım içi malzeme aramaları ile vakit kaybetmeyin. Pense, kargaburun , yan keski , çekic gibi aletleri söylememe gerek yok sanırım bunlar malzeme çantanızda zaten olması gereken şeyler.

İP,ŞOK KORDONU,İĞNE,İPLİK

Roketin güvenli bir şekilde geri dönüş yapabilmesi için paraşütler roketlerinizin en önemli parçalarından biri ve tabi ki paraşütünüz alt parçaları da aynı şekilde. Montaj günü hakemler her sisteminizi kontrol ettiği gibi paraşütlerinizi de kontrol edecek ve paraşütlerinize veya iplerinize zarar verebilecek bazı uygulamalar yapabilecektir.İplerinizi,şok kordonunuzu veya paraşütün kendisini yetersiz görebileceklerdir. Mesela hakemler paraşüt iplerinizin güvenli olup olmadıklarını test ederken ipleri koparabilir veya paraşütünüzü yırtabilir. Sizden isteyecekleri iyileştirmeleri yapabilmek için de yanınızda fazladan ip veya dikiş yapmanıza yarayacak iğne iplikler olması ”Eyvah bittik biz !” demenizin önüne geçecektir. Hatta sizlere tavsiye olarak hakemlerin yapabilecekleri testleri sizin montaj alanına gelmeden kendinizin yapmasını tavsiye ederiz. Mesela paraşütünüzün bir ipinden tutun ve gücünüzün sonuna kadar ipe asılın . Montaj alanında ki hakemlerin koparıp yırtmasından ise sizin alana gelmeden test yapmanız daha iyi olacaktır.

YAPIŞTIRICILAR

Yapıştırıcılara neden ihtiyacınız olduğunun anlatmama gerek yok sanırım. Onun yerine ne tür yapıştırıcılar kullanmanız gerektiğinden bahsedicem. Akla ilk olarak japon yapıştırıcısı geliyor tabi ama unutmayın ki japon yapıştıcısı kırılgan bir yapıya sahiptir onunla beraber macun türevi yapıştırıcıları da getirmeyi unutmayın mesela İkiz tüplü iran yapıştırıcıları veya Sun-Fix . Hakemler kanatlarınızın montajında hata bulabilir veya kanatlarınıza zarar verebilir bu noktada Sun-Fix macun işinizi kolaylaştırabilir. Epoxy ve hardener da getirebilirsiniz ama bunların kuruması saatler sürecektir zamanın önemli olduğu bu aşamada ise zaman kaybı yaşamak istemezsiniz. Ayrıca somun ve vidaların birbirine yapıştırılması gerekirse Locktite çok işinizi görecektir.

KESİCİ VE DELİCİ ALETLER

Kesici ve delici aletlerden bahsedeceğimiz şey isveç çakısı değil elbet ama varsa yanınıza alın yine de. Dramel,matkap,taşlama,fleks gibi aletleri ve bu aletlerin alt ekipmanlarının yedeklerini yanınıza almayı unutmayın.Roket motoru sizlere teslim edilene kadar bu aletleri alanda kullanabilmenize izin veriliyor.Roket motoru alındıktan sonra kullanmanız güvenlik için sorun olacaktır.Ayrıca roketin bazı noktalarında aerodinamik düzeltmeler yapmak içinde Eğe ve zımpara kağıdı gibi zımparalama araçlarını yanınıza almayı unutmayın.

Daha önce alanda 3-D yazıcı kullanan takımların olması sebebiyle üç boyutlu yazıcıya da yer vermek istiyorum. Filamentten üretilen parçaların yedeklerinin olması daha iyi ama olur da montaj esnasında hakemler ekstra elemanlar isterlerse elinizin altında bir üretim aracı olsun. Yaklaşık 10 saate yakın bir montaj süreniz olacağı için bazı ufak parçaları yazıcıdan basabilirsiniz ama her halükarda ciddi zaman kaybı olacaktır.

EK OLARAK

Ek olarakta kişisel ihtiyaçlarınızın olduğu malzemelerden bahsedelim.

İlk olarak güneş kremi ve güneş gözlüğü getirmeyi unutmayın,alana bembeyaz gelip domates gibi olmak istemeyebilirsiniz.Alanın doz ve toprak içinde olduğu da düşünülürse ayakkabılarınızdan tutun da saçlarınıza kadar toz ve toprak içinde kalmanız kaçınılmaz bu yüzden yedek kıyafetler,montaj günü bittikten sonra yurtta duş alabilmek için havlu,şampuan,saç kurutma makinesi gibi duş ekipmanları ve kişisel bakım araçları bulundurun yanınızda .Atış günü kameralara prens ve prensesler gibi pozlar vermeniz gerekebilir.

Elbette daha bir çok malzeme var yukarıda bahsettiklerimin dışında aklıma gelenleri elinizin altında olması bakımından bir liste hazırlayarak yazımıza son verelim.

  • Ziptie (plastik kelepçe)
  • Mengene
  • Koli bandı
  • Testere
  • Kumpas
  • Metre
  • Maket Bıçağı
  • Alyan takımı
  • Anahtar takımı
  • Demir pul
  • Filament
  • Gijon
  • Ekstra pil
  • Yedek mapa
  • Fır Döndü
  • Karabina
  • Poşet lastiği
  • Gres yağı
  • Boya
  • Astar
  • Ateşleme teli

Sizin de eklemek istediğiniz malzemeler veya sormak istediğiniz şeyler var ise yorumlarda bizimle paylaşın lütfen.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu