Amelia Earhart: Havacılık Tarihinde Çığır Açan Cesur Kadın!
Genç kadının, uzun zamandır aklında onu herkesten farklı kılabilecek bir uçuş planı vardı: Ekvator çevresinde, dünyanın etrafında uçmak…
02 Temmuz 1937 yılında, 39 yaşındaki pilot Amelia Earhart, kaptan Fred Noonan ile birlikte o güne kadar hiç denenmemiş bir havacılık rekorunu kırmak için, çift motorlu “Lockheed Electra” modeli uçağıyla Miami’den kalkış yaptı. Binlerce mil yol kat ettikten sonra, Pasifik Okyanusunun ortasında küçük bir kara parçasına doğru yaklaştı. Aslında bu bölge onlar için, o güne kadar bilinen en cesur havacılık macerasının da son ayağı olmuştu. Çünkü Amelia ve Noonan, dünyanın çevresinde uçarlarken birdenbire ortadan kaybolmuşlardı.
Amelia’nın kaybolması dünya basınında olduğu kadar Türk basınında da büyük yankı uyandırdı. O hafta çıkan tüm gazetelerde Amelia Earhart’a ne olduğu konuşuldu. 03 Temmuz 1937 tarihli Haber gazetesi bunu: “Meşhur Kadın Tayyareci Amelia Earhart Büyük Okyanus’ta Kayboldu!”, Son Telgraf gazetesi ise: “Tayyareci Amelia Earhart Okyanusa Düştü!” şeklinde duyurdu.
09 Temmuz’da Tam, altmış iki uçağın Earhart’ı aradığından, Kurun gazetesi de Amelia Earhart’ın başarılarından söz etti. Anadolu gazetesi: “Miss Amelia Henüz Bulunamamıştır.” dedi.
Son Posta: “Büyük Okyanus’ta Kaybolan Kadın Tayyareci Amelia Earhart Kimdir?” başlığıyla Earhart’ın hayatını anlatan bir yazı yayınladı, Haber gazetesi ise: “Kaybolan Kahraman” başlığıyla Amelia’nın bulunmasına dair ümitlerin kesildiğini yazdı.
11 Temmuz’da Tan gazetesi, Amelia Earhart’ın dokuz günden beri kayıp olduğu bilgisini geçti.
14 Temmuz’da Tan: “Tayyareci Kadın Hakkında Son Söz Bugün” adlı yazıda 300 bin mil genişliğindeki bir ada dahilinde araştırmaların devam ettiğini bildirdi.
15 Temmuz 1937 itibarıyla, Amelia Earhart’ın akıbetine dair umutlar tamamen sönmeye başlamıştı. Bu tarihte çıkan Cumhuriyet gazetesi: “Sularda Sönen Hava Kahramanı” başlıklı haberinde, Amelia’nın hayatını ve zaferlerini anlattığı bir yazıyla, onu bulmaya ilişkin umutların yitirilmeye başladığını kabullenmiş görünüyordu.
Havacılık tarihindeki başarıları ve kadınlar için çığır açan cesareti ile Amelia Earhart’ı, onun bir sözüyle uğurlamak istiyorum…
“When they fail, their failure must be but a challenge to others!”
“Başarısızlıklarınızın başkaları için bir meydan okuma olması temennisiyle.”