Haberler

Uzayda bir yıl hayatta kaldı !

Uluslararası Uzay İstasyonu modülünün dışında 1 yıl boyunca hayatta kalan bir bakteri, bilim insanlarını şaşkına çevirdi.

İlk kez konserve ette keşfedilen Deinococcus radiodurans adlı bakterinin hiçbir koruma olmadan ultraviyole radyasyonu, vakum, büyük ısı dalgalanmaları ve mikrograviteye direnerek hayatta kalması bilim dünyası için büyük sürpriz oldu.

2015 yılında uluslararası bir ekip, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için yapılan bir bilim modülü olan Kibo’nun dış yüzeyinde dayanıklı bakteri türlerini test etmek için bir çalışma yapmıştı.

Yeni çalışmada ise bakteri hücreleri kurutuldu, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi ve Exposed Facility adı verilen, uzay ortamına açık bir platforma yerleştirildi. Çalışmada, hücreler 190 nanometrenin altındaki UV ışığı engelleyen bir camın arkasında yerleştirildi.

Yapılan çalışmadan elde edilen bulgular Microbiome dergisinde yayınlandı.

Dünyada (solda) ve uzaydaki (sağda) bakterinin görselleri. (Ott et al., Microbiome, 2020)

Uzay koşullarında nasıl hayatta kaldı?

Bilim insanları 3 yıl boyunca burada hayatta kalan D. Radiodurans’ın bu becerisinin nereden geldiğini öğrenmeyi amaçladı. Bu amaçla, kurutularak 1 yıl boyunca dünyada ve uzayda tutulan 2 grup, rehidre edilerek (kurutulduğunda kaybettiği su geri kazandırılarak) incelendi.

Uzayda tutulan bakterinin hayatta kalma oranının kontrol grubuna kıyasla daha düşük olduğu, ancak hayatta kalan bakterilerin iyi durum olduğu belirlendi. Dünyada ve uzay tutulan gruplar arasında bazı farklı belirlendi.

Ekip; uzaydan gelen bakterinin yüzeyinin küçük çıkıntılarla dolu olduğunu, bazı tamir mekanizmalarının devreye girdiğini, bazı protein ve mRNA’ların miktarının arttığını tespit etti.

Araştırmacılar, D. radiodurans’ın  etkili moleküler tepki sistemi sayesinde uzun süre hayatta kaldığını ve benzer becerilere sahip organizmaların da uzun süreler hayatta kalabileceğini ifade etti.

Kaynak
gıdahattı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu