STATİK MARJİN NEDİR ?
Marjin sözlükte teminat yani güvence manasındadır. Havacılıkta ise kararlılık olarak dilimize girmiştir . statik marjin havacılıkta kullanıldığı zaman statik kararlılık anlamına gelir buda maruz kalınan etki sonucunda uçağın verdiği ilk tepkidir .
Statik marjin pozitif statik marjin,nötral statik marjin veya negatif statik marjin olmak üzere üç çeşittir .
Pozitif statik marjin cismin pozisyonunun bozulmasının ardından denge durumuna dönme eğilimidir.
Nötral statik marjin nesnenin pozisyonu bozuluktan sonra ne denge durumuna döneme eğiliminde nede bu istikamette devam eden yatış veya sapma eğilminde bulunmamasıdır.
Negatif statik marjin cismin pozisyonunun bozulduğu istikamette devam eden eğilimidir .
statik marjin bize aracımızın ne kadar iyi uçtuğunu göstermez sadece ne kadar stabil olduğunu yani aracın pozisyonun bozulmasının ardından denge durumuna dönme eğilimini gösterir. Statik marjin yarıçapın sabit olmadığı gövdelerde ana gövde referans alınarak hesaplanır. Ağırlık merkezi(AG) ve basınç merkezinin(BM) arasında ki mesafenin yarıçapa oranıdır . Örnek olarak AG ve BG arasında ki mesafe 50 cm ve çap 25 cm ise aracın statik marjini 2 dir.
Sonuç olarak Pozitif statik marjinin çok büyük olması aracın kararlı olduğunu göstermez. Her cisim için özel bir statik marjin aralığı vardır cismin stabil olması için bu aralıkta olması yeterlidir. Ne kadar stabil olduğunu veya pozitif statik marjine ihtiyaç duyduğunu görmek için ekstra testler yapmak gerekir .