Kurtarma

PARAŞÜT NEDİR ?

Atmosferde havanın kaldırma kuvvetinden faydalanıp sürüklenme oluşturarak nesnelerin yavaşlamasını sağlayan araçlara paraşüt denir. Tarihi çok öncelere dayansa da son yüzyılda gelişen teknoloji ve meraklı insanlar ile birlikte birçok farklı çeşidi ve kullanım alanı bulunmaktadır.

PARAŞÜT MALZEMELERİ NELERDİR ?

İkinci dünya savaşına kadar paraşütler, keten, pamuk ve ipek gibi tabi ipliklerden veya viskoz ve asetat ipliğinin kalın, ipeğinde pahalı olması sebebiyle 1939’da ABD ve ALMANYA da naylonun bulunmasına kadar yalnızca belirli biçimlerde paraşütler yapılabildi. Çok güçlü ve paraşütün açılması sırasında meydana gelen şoklara çok iyi dayanan naylon, kısa amanda öteki tabii iplikleri yerini aldı yeni geliştirilen yapım usulleriyle her tür naylon iplik üretilebiliyordu naylon ipliğiyle dolunmuş paraşüt kumasının tek olumsuz yanı sıcak bir ortamda yumuşayıp delinmesiydi bu da kumaşa ince bir silikon tabakası kaplanarak çözüldü ancak naylon paraşütlerin korunmalarında en basit usul paraşütün çok dikkatli toplanıp katlanmasıdır.

packers rb aaron jones adds size, strength before sophomore season pharmacom steroids try the hirt fitness method to build even more strength into your hiit sessions

PARAŞÜT ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

Paraşütler yapılış ve kullanım amaçlarına göre farklı şekillerde sınıflandırılmaktadır.  temel yapıları ve kullanım amaçlarına göre farklılıklar gösterir .  

Temel yapıları incelendiğinde yuvarlak (kubbe) ve kanat paraşütler olarak sınıflandırılabilir . Yuvarlak paraşütlerin manevra kabiliyeti kanatlara göre daha az ve yavaştır . kanat profiline sahip paraşütler daha yüksek manevra yeteneklerinin yanı sıra daha küçük yüzey alanına sahip olmalarına rağmen daha yumuşak iniş yapma olanağı sağlar . Paraşütler , üretildikleri kumaşların hava geçirgenlik oranları açısından da farklılıklar gösterir .

Modern sportif paraşütçülük de en çok kullanılan paraşütler kanat paraşütleridir. Bunlar kullanılacakları atlayış çeşidine göre farklılıklar gösterir. Yavaş ve stabil uçuş karakteristikleri ile hedef paraşütleri; sağlam yapıları, türbülanstan az etkilenmeleri yüksek süzülme oranları ve palya kabiliyetleri ile yüksek performanslı paraşütler bunlara örnek olarak gösterilebilir. Sportif paraşütçülük için olanların yanı sıra yamaç paraşütleri, sabit yerlerden atlamakta kullanılan paraşütler, askeri taktik paraşütleri, yük paraşütleri, aydınlatma fişeği taşıyanlar ve bazı hava taşıtlarının inişte sürat azaltmak için kullandığı fren paraşütleri de paraşüt çeşitleri arasında sayılabilir.

YUVARLAK PARAŞÜT

Yuvarlak paraşüt tarihte kullanılan ilk paraşüttür ve hala kullanılmaya devam edilmektedir.  Paraşüt bezinin tepesinde bırakılacak bir delik paraşütün havada salınımını azaltacaktır. Tercih edilmesinin sebebi kontrolünün daha kolay olması, büyük yüklerin tek seferde indirilebiliyor olması, daha hızlı açılmaları ve eğitimlerinin kolay olması.

HAÇ PARAŞÜT

Haç biçimli paraşütler için bir nevi yuvarlak paraşütlerin alt kümesi de denilebilir ancak tamamen yuvarlak oldukları söylenemez. Yuvarlak paraşüt ile arasında ki temel fark kare profildeki paraşütler salınımı azaltır  ve  yükün daha az hasarla iniş yapmasına sebep olur.

HALKA/ŞERİT PARAŞÜT

Paraşüt kumaşı halkalardan (şeritlerden ) oluşmuş olan paraşütlerdir bu paraşütlerin özellikleri yuvarlak paraşütlere göre  daha az şok ile açılmalarıdır. Bunun sebebi gözenekli bir yapısının olmasıdır. Halka paraşütler daha stabildir ve genellikle drag  paraşüt olarak kullanılır .

RAM HAVA PARAŞÜTLERİ

Modern atlayışlarda sıklıkla kullanılan paraşüt tipidir bunun en önemli sebebi ise yönlendirilebilir olmasından kaynaklanır. kare veya dikdörtgen bir kumaş kanadı burada bir üst ve alt naylon  tabak aralarına bir dizi kumaş kaburga ile tutturulur. Hızlı hareket eden hava önden içeri itildiğinde şişen ve paraşütü arkaya doğru  şişiren bir tek hücrelere bölünür . bu şişirme gerçekleştiğinde , kanat yönlendirilebilir. stabil, türbülanstan az etkilenir ve yüksek süzülme kapasitesine sahiptir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu