Aviyonik

Model Rokette Aviyonik Sistem

Model roket uçakların aksine aerodinamik kaldırma yerine motor ile tahrik edilerek uçurulan ve paraşüt ile yere güvenli iniş yapan minimalist bir roket örneğidir.

Birleşik Devletler Ulusal Roketçilik Kurumu (NAR)’a göre kâğıt, ahşap, plastik ve diğer hafif malzemelerden yapılan , alçak irtifalara uçuş yapabilen (genellikle 30 g bir model için 100–500 m civarında) ve paraşüt yardımı ile güvenli bir şekilde yere inebilen roketlerdir.

Model Roketin kalkışı ve uçuşu sırasında önemli rol oynayan, roketin en önemli parçası motordur. Roketin kurtarılması ve uçuş sırasında ki verilerin aktarılması, depolanması, roketin sistemlerinin aktifleştirilmesi sırasında ise esas rol oynayan parça model roketin aviyonik sistemidir.

Model Roketin Aviyonik sistemini kısımlara ayırırsak;

Veri Aktarımı; Model Roketin uçuş esnasında veya inişten sonra ulaştığı irtifanın, konum bilgisinin, spesifik aranan herhangi bir veri varsa bu verilerin yer istasyonuna veya roketin kendi bilgisayarına kaydedilmesidir.

Bu veriler telemetri modülleri ve antenler aracılığıyla yer istasyonuna aktarılır. Bu modüller Xbee, HC12, NRF gibi aktarım cihazları araçları olarak örneklendirilebilir

Kurtarma Sistemi Aktivasyonu; Roket uçuşunu tamamladıktan sonra yere inişi esnasında paraşütün aktifleştirilmesi ve roketin güvenli bir şekilde, en az hasarla yere inmesi gerekmektedir. Bunu sağlayan roket parçası ise kurtarma sistemidir. Bu kurtarma sisteminin aktivasyonunu sağlayan sistem ise aviyonik sistemdir. Mekanik, Barut ile patlama, Sıkıştırılmış Gaz gibi farklı kurtarma yöntemlerini aviyonik sistemden aldığımız verileri işleyerek ve uçuş bilgisayarına yazdığımız algororitmalarla bu verileri kullanıp sistemi aktifleştirerek roketimizin paraşütünü açabiliriz. MPU, BMP gibi sensörler en sık kullanılan aktivasyonu tetikleyen modüllerdir.

Roketin Düştüğü Noktanın Tespiti; Model Roketimiz uçuşunu tamamladı ve kurtarma sistemimiz paraşütlerimizi aktifleştirdi. Güvenli bir şekilde yere inişi gerçekleşti fakat nereye indi?. Bunun tespitinde de aviyonik sistem büyük rol oynamaktadır. Model roketimizin içinde bulunan gps sensörü, telemetri modülü aracılığıyla kordinatları yer istasyonuna aktarır ve aktarılan verilere göre roketimizin yeri tespit edilir. Bu sayede roketimize ulaşabiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu