Genel

Model Roket Nedir?

Model roket nedir? Model roket ne işe yarar? Model roket hangi parçalardan oluşur?  Model roket nasıl yapılır? Vb. sorular son 2 senedir hem lise hem üniversite öğrencileri tarafından sıkça sorulmaya başlandı. Hem okulların öğrencileri bu tür çalışmalara yönlendirmesi hem de son 2 senedir yapılan yarışmaların bu soruların sorulmasında çok büyük katkısı var.

Model roket uçakların aksine aerodinamik kaldırma yerine motor ile tahrik edilerek uçurulan ve paraşüt ile yere güvenli iniş yapan minimalist bir roket örneğidir.

Daha resmi bir tanım yapacak olursakta Birleşik Devletler Ulusal Roketçilik Kurumu (NAR)’a göre kâğıt, ahşap, plastik ve diğer hafif malzemelerden yapılan , alçak irtifalara uçuş yapabilen (genellikle 30 g bir model için 100–500 m civarında) ve paraşüt yardımı ile güvenli bir şekilde yere inebilen roketlerdir.

Havacılık için uçan cisimlerin modellerini yapmak çok kullanılan bir yöntemdir. Hem model roket hem de model uçak daha büyük boyutlarda uçaklar ve roketler üretebilmek için kolaylık sağlar. Havacılık sektörü için bir uçağın veya bir roketin ölçülerini küçülterek model üzerinde testlerini yapabiliyor ve başarı elde edebiliyorsanız büyük ölçüleri içinde uygun malzeme ve yöntem kullanarak da başarı elde edebilirsiniz. O yüzden model roket yapmak; uydu fırlatmak ,ay, mars veya diğer gezegenlere ulaşmak için gerekli uzay roketlerinin yapılabilirliğini veya testlerini yapabilmek için bir prototip görevi görür.

Çalışma prensibi olarak model roketler şu şekilde işlev görür:

  1. Model roket motoru ateşlenir.
  2. Model roket düz bir eksende hızlı bir şekilde yükselmeye başlar.
  3. Motor yakıtı bittikten sonra bir süre daha yükselmeye devam eden model roket apogee noktasında (hızın sıfır olduğu zirvede) durur.
  4. Model roketin yönelimi aşağı yönlü olduğu anda roketin kurtarma sistemi aktif olur.
  5. Kurtarma sistemi yardımı ile roket dışına çıkarılan paraşüt model roketi güvenli bir şekilde yere indirir.

Model roketin elemanlarını ise şu şekilde inceleyebiliriz:

  1. Gövde
  2. Motor
  3. Kanat (Kanart)
  4. Burun
  5. Kurtarma sistemi
  6. Aviyonik
  7. Paraşüt

Burada ki elemanların dışında faydalı yükü (payload) de buraya dahil edebiliriz. Herhangi bir kütlede ki veya her hangi bir görevi olan bir materyale faydalı yük denir. Uyduları buna örnek olarak verebiliriz. Model roketin içinde bulanan faydalı yük istenilen irtifaya gelindiği zaman sahip olduğu mekanizmalar ile -bazen barutla fırlatma veya mekanik olarak olabilir-roketin dışına çıkarılır. Faydalı yük roket dışına çıktıktan sonra kendi görevini yerine getirir.

Model roket nasıl yapılır sorusuna gelecek olursak ,her parçasının imalatı, yapılan hesaplamaları ,montajı, kullanılan programlar vs. diğer yazılarımızda detaylı olarak anlatılıyor aşağıdaki linkten onlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu