Genel

ISS “Uluslararası Uzay İstasyonu”

Uluslararası Uzay İstasyonu (International Space Station – ISS), Dünya yörüngesine yerleştirilmiş uzay üssü. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesinden oluşan Uluslararası Uzay İstasyonun ilk modülü 1998 yılında fırlatıldı.

International Space Station – ISS

Yistasyonda görevli ekip çeşitli bilimsel deneyler yapmaktadır. 

ISS Dünya’nın yörüngesinde dolanan yeryüzünden 400 kilometre kadar yükseklikte seyreden bir uzay aracidir. 15 ülkeyi temsilen 5 farkli uzay ajansi tarafindan tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmiştir.

*NASA
*ROSCOSMOS (Rusya Uzay Ajansı)
*ESA (Avrupa Uzay Ajansı)
*Kanada Uzay Ajansı
*Japonya Uzay Keşif Ajansı

Dünya çevresinde 28000 km/s hızla ilerlemektedir. Dünyanin etrafinda tam bir tur atmasi 90 dk. sürmektedir.Yeryüzünde üretildikten sonra parça parça uzaya gönderilerek uzayda birleştirme işlemi yapilmiştir.

İstasyonun dışarısında bulunan robotlar tarafından otomatik olarak yeni gelen modüller ilgili yerlere monte edilmektedir.ISS’de çalışmaya başlayan ilk ekip 3 kişiden oluşmaktaydi. Yeni modüller geldikçe yaşanılacak ve çalışılacak alanlar da arttığından dolayı kapasite 6 ya çıkarıldı.

Astronotların günlük çalışma süresi 10 saattir. Uzay aracı günde 16 defa gün doğumu ve batımı geçirmektedir. Bu yüzden biyolojik saati korumak için uyku saatlerinde tüm pencereler kapatilarak tamamen karanlik ortam oluşturulmaktadır.Uzay aracının enerjisi güneş panellerinden sağlanmaktadır.

Uzayda güç sağlamanın en iyi yolu güneş enerjisidir. Diziler halinde üretilen paneller, 262400 adet hücreden oluşmaktadır. Güneş panelleri 2500 m2’lik bir alan kaplamaktadır. Güneş panelleri her daim Güneş görecek bir şekilde döndürülmektedir. 8 boy olarak bağlanan güneş panelleri 73 metrelik uzunluğu ile Boeing 777 uçağının kanadından daha uzundur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu