Neden ağırlık merkezi basınç merkezinin önünde yer alır ?
Cisimler herzaman ağırlık merkezleri etrafında dönerler. Elinize baş kısmında ağırlık bulunan bir çubuk aldığınızda ve havaya attığınız zaman ağırlığın olduğu tarafın sabit kaldığını ve geriye kalan gövdenin ağırlık merkezi etrafında döndüğünü görebilirsiniz. Aynı durum roketler içinde geçerlidir.
Yerçekimi sadece ağırlık merkezine etki eder. Ancak sürtünme kuvveti, itki yada kaldırma kuvvetinin etki ettiği nokta basınç merkezidir. Roketin ne kadar kararlı olduğunu bu kuvvetler belirler. Şimdide bu kuvvetlerin roketi nasıl kararlı hale getirdiğini inceleyelim.
İlk görselde görüldüğü üzere basınç merkezinin ağırlık merkezinin arkasında olduğu duruma bakalım
Havanın içerisinde ilerleyen bir roketin yönüne bağlı olarak hava akımı roketin altında birikerek roketin basınç merkezine bir kaldırma kuvveti uyguluyor ve roket ağırlık merkezi etrafında dönerek kararlı hale geliyor. Kararlı halde hava akımı roketin etrafında istenilen şekilde hareket ediyor.
Şimdide basınç merkezinin ağırlık merkezinin önünde olduğu durumu inceleyelim.
Roketin uçuş açısına bağlı olarak hava roketin altında birikiyor ve basınç merkezinin olduğu noktaya etki ediyor daha sonrasında ise roket ağırlık merkezinin etrafında dönüyor ve kararsız hale geliyor. Görsel 3 de ki durum ilerlediği zaman roket ters dönücektir.
Roketin kararlı olup olmadığını anlamanın en kolay yolu eğer imkanınız varsa ağırlık merkezine bir ip bağlayıp roketi başınızın etrafında çevirmenizdir. Roketiniz aşırı sarsılıyor yada burnun olduğu yön değilde arkasının olduğu tarafa doğru dönüyorsa , ağırlık merkezi ile basınç merkezi arasındaki mesafe yetersiz yada ağırlık merkezi basınç merkezinin önünde değildir. Düzeltmek için roketin kanat alanını arttırabilir veya ağırlık merkezini öne çekmek için burna ağırlık ekleyebilrisiniz. Bunun tam tersi durumda ise yani roketiniz sarsılma olmadan burnun olduğu tarafa doğru dönüyorsa tebrikler güzel bir roket yapmışsınız demektir.